Vakantietrends voor 2016: wat speelt er op dit moment bij de Nederlander?

Vakantie. Het woord alleen al doet veel mensen wegdromen naar verre oorden, liggend op parelwitte stranden en genietend van azuurblauwe zeeën. Veel mensen zijn al bezig met hun plannen voor 2016. Of het nu gaat om lange vakanties naar Thailand of Brazilië of eenvoudige weekendjes weg naar onze Zuiderburen: Nederlanders hechten steeds meer waarde aan vakanties. Tijd dus om zowel algemene trends als wel vakantietrends voor 2016 te bespreken.

Nederlands en vakantie: trends

Zoals in de introductie al voorbijkwam; Nederlanders hechten steeds meer waarde aan vakanties. Dat blijkt wel als we zien dat er in 2014 bijna 15,5 miljard euro is uitgegeven aan vakanties. In 2016 wordt wederom een lichte stijging van het aantal vakanties verwacht. We zien daarnaast dat Nederlanders steeds vaker naar het buitenland gaan om vakantie te vieren. Ook worden vakanties steeds luxer, mede door de opkomst van all-inclusive hotels waar vakantiegangers voor een luie vakantie niet eens meer de deur uit hoeven: alles ligt binnen handbereik.

Als we kijken naar de ontwikkelingen, zien we dat Nederlander steeds zelfstandiger worden in het boeken van vakanties, uiteraard met behulp van het internet. Zo worden vluchten en accommodaties steeds vaker los van elkaar gereserveerd. Volgens NBTC-NIPO wordt 81% van de vakanties tegenwoordig online geboekt – steeds vaker via laptop en tablet.

Een andere trend is dat steeds meer reserveringen tijdens de reis worden gemaakt. Men levert dus graag een beetje zekerheid in om daar flexibiliteit voor terug te krijgen.

Vakantietrends voor 2016 volgens Lonely Planet

Het bekende reisblad Lonely Planet heeft wederom een lijst samengesteld met reisbestemmingen om naar uit te kijken voor 2016.

Voor iedereen die graag een keer het echte ‘Afrika’ wil ervaren, moet naar Botswana. Dit land wordt gezien als een typisch Afrikaans land dat nog niet overspoeld wordt met toeristen. Je kunt er genieten van prachtige landschappen en de wildlife is ook in overvloed aanwezig. Daarnaast staan ook landen als Japan en Palau op de lijst.

Leeuwen in Botswana
Als we het over regio’s hebben, staat Transsylvanië (Roemenië) als eerste op de lijst. Je vindt er natuurlijk het kasteel van Dracula, maar ook vele andere noemenswaardige bezienswaardigheden. Als tweede op de lijst staat West-IJsland, vanwege de combinatie van ruige natuur en mooie dorpjes.

Voldoende vakantietrends dus om in de gaten te houden.